Rijsbergenweg

Begeleiding naar zelfstandigheid
In Huizen biedt de RIBW Gooi & Vechtstreek diverse woonvormen aan voor Beschermd Wonen en Individueel Beschermd Wonen. 

Locatie en dependances

De hoofdlocatie aan de Rijsbergenweg bestaat uit vijf eengezinswoningen die geschikt zijn voor maximaal drie cliënten per woning. De woningen liggen in een kleine buitenwijk op fietsafstand van het oude centrum van Huizen.
Aan het einde van de straat is een heerlijk park met groenvoorziening.

Vanuit de hoofdlocatie wordt aan de dependances Delta, Kotter en de Westkade woonbegeleiding geboden aan kleine groepen van drie cliënten. Alle woningen zijn eengezingswoningen en gelegen in een woonwijk. Op de begane grond is de gezamenlijke woonruimte met keuken. Op de eerste of tweede verdieping zijn de eigen woon-/slaapkamers met gemeenschappelijke badkamer.

Op de locaties Witte de Withstraat, Oostermeent Oost en Westkade bieden we woonbegeleiding op individuele basis aan, ofwel Individueel Beschermd Wonen.

Begeleiding

Op de hoofdlocatie staat de dagelijkse structuur en het creëren van een plezierig woonklimaat centraal. Wij gaan ervan uit dat de cliënt zelf beschikt over zijn leven. Begeleiding wordt ingezet waar dat wenselijk of noodzakelijk is. Kortom, zelfstandig waar mogelijk en begeleiding waar nodig.

Van de bewoners in de dependances wordt verwacht dat ze voldoende zelfstandig kunnen functioneren. Ze moeten bijvoorbeeld zelf kunnen koken, wassen en het huishouden kunnen doen. Het ontwikkelen van vaardigheden, zelfstandigheid en het beter leren omgaan met beperkingen zijn belangrijke aandachtsgebieden in de begeleiding. Regelmatig wordt met de bewoner gekeken of doorstroom naar een zelfstandige woning mogelijk is.

(re) creatieve activiteiten

We vinden het belangrijk dat de cliënten naar vermogen enige dagbesteding hebben, in principe buitenshuis. Waar nodig wordt begeleiding geboden bij het vinden van een zinvolle daginvulling.

Voor cliënten van de hoofdlocatie en de dependances worden regelmatig diverse activiteiten georganiseerd. Zoals koken, handwerken, schilderen, zwemmen of het bezoeken van een museum of dierentuin. Vanuit de hoofdlocatie worden een paar keer per jaar grote activiteiten georganiseerd, zoals een gemeenschappelijke vakantie of een barbecue.

Iedere vrijdagmiddag is er in buurthuis Meentemorfose het ‘Koffie-om-de-hoek’ project. Alle cliënten kunnen binnenlopen voor een drankje, spelletje of gewoon voor een gezellig praatje.